Skip to main content

De kennisbank van Constar

Betonplaten in de agrarische sector

Onze betonplaten zijn bij uitstek geschikt voor gebruik in de agrarische sector

Veel boerderijen hebben zandpaden of erfpaden die onbegaanbaar kunnen worden voor het vee en de grote machines die worden gebruikt. Daarom is een wegverharding of terreinverharding met betonplaten vaak de beste oplossing. De betonplaten worden gebruikt in zowel kleine en grote agrarische bedrijven.

Voordelen betonplaten:

  • De betonplaten zijn makkelijk neer te leggen; 
  • Makkelijk te verplaatsen d.m.v. een hijsvoorziening;
  • Dekken snel grote oppervlaktes;
  • Hebben een hoge druksterkte ;
  • Geen spoorvorming;
  • Hebben een lange levensduur;
  • De restwaarde van betonplaten is hoog;
  • Betonplaten zijn recyclebaar en daardoor een duurzaam product.

Betonplaten met stalen omranding:

De eerste betonplaten zijn in 1937 uitgevonden met een stalen hoekrand. Het was daardoor beter mogelijk om de platen dicht tegen elkaar aan te leggen. Hoe dichter ze bij elkaar liggen hoe beter het is voor de voertuigen die er overheen rijden. Tegenwoordig zijn de betonplaten zonder stalen hoekrand echter zo goed gemaakt dat de toepassing grotendeels overbodig is geworden. Veel mensen kennen het product nog zo en soms wordt er ook om esthetische redenen voor gekozen. Betonplaten met een stalen omranding hebben voor de agrarische sector geen toevoeging ten opzichte van platen zonder stalen omranding.

Gewapend beton:

De standaard betonplaat is voorzien van zogeheten transportwapening. Deze wapening zorgt ervoor dat een plaat tijdens transport of in het werk minder snel breekt doordat het de betonplaat bij elkaar houdt. Op deze manier is de plaat nog makkelijker te verplaatsen en te hergebruiken.

Hijsvoorziening:

Hijsvoorzieningen zijn twee gaten in het midden van de plaat die gebruikt kunnen worden om de platen met haken op te kunnen tillen. Tegenwoordig is het ook mogelijk om de platen met vacuümtechniek op te pakken waardoor de hijsvoorzieningen eigenlijk overbodig zijn geworden.

Betonkwaliteit:

Zoals C50/60 is de aanduiding die te maken heeft met de sterkte van het beton (bijvoorbeeld XA3). Er zijn verschillen in deze specificaties en het is belangrijk om de juiste keuze te maken voor uw toepassing. 

Toepassingen van betonplaten:

De betonplaten worden vooral gebruikt als wegverharding in de agrarische sector. Er zijn verschillende soorten betonplaten beschikbaar, met verschillende afmetingen, gewichten, afwerkingen van de rand en maximale aslasten. Voor de agrarische sector zijn er bijvoorbeeld ook betonplaten met een stroeve toplaag, waardoor het de dieren minder snel uitglijden en de machines meer grip hebben op de ondergrond. De betonplaten worden ook vaak op het strand gebruikt. Op het strand is het voordeel dat hierdoor fietsers, voetgangers en voertuigen het strand gemakkelijk kunnen betreden.

Soorten betonplaten:

De meest gekozen betonplaat heeft de afmetingen 2 x 2 meter. Er wordt ook vaak gekozen voor een betonplaat met de afmetingen 3 x 1 meter of 3x 2 meter, deze wordt toegepast om een smal pad (ook wel kavelpad) te creëren in bijvoorbeeld een boomgaard. Betonplaten worden ook gemaakt met een stroeve toplaag. Deze laag wordt handmatig aangebracht en wordt ook wel een gebezemde toplaag genoemd. Constar biedt ook een eigen ontwikkelde ‘curved toplaag’ aan, deze laag is vergelijkbaar met een gebezemde toplaag alleen wordt deze machinaal aangebracht.

Sterkte van het beton:

Een betonplaat heeft bijna geen buigsterkte en zal dus snel breken als hij op die manier belast wordt. Echter, wanneer de betonplaat goed gelegd is op de juiste ondergrond heeft hij een enorme druksterkte, wat hem zo geschikt maakt als terreinverharding. Hoe dikker de betonplaat, hoe hoger de aslast en daarmee mogelijke belasting. De ondergrond van het zandbed is ook erg belangrijk voor de druksterkte van de plaat en voor een omschrijving van het ideale zandbed kunt u onze legvoorschriften raadplegen.

Vellingkant:

Een aspect van de betonplaat is de vellingkant. Dit is het schuine randje waar de plaat mee eindigt. Dit zorgt voor een soepele overgang tussen de platen en voorkomt beschadigingen aan de randen van de plaat. De grootte van de vellingkant is standaard 15 mm.

Aslast:

Aslast is de druk die een betonplaat mag hebben, een belangrijke specificatie voor de agrarische sector. Betonkwaliteit zoals C50/60 is de aanduidingen die te maken heeft met de sterkte van het beton en de milieuklasse (bijvoorbeeld XA3). De milieuklasse geeft weer aan hoe milieuvriendelijk het beton is. Er zijn verschillen in deze specificaties en het is belangrijk om de juiste keuze te maken voor uw toepassing. Voor meer informatie over deze specificaties, klik op de links in de tekst.

Close Menu